At omsetningen har doblet seg siden 2017, forteller at veksten i sjømatnæringen har vært enorm de senere år. Foto: Norges Sjømatråd/Tom Haga
– Jo, 2022 blir det beste året vi noen gang har hatt, sier Gunnar Mikalsen i Kobbvåglaks AS.
At omsetningen har doblet seg siden 2017, forteller at veksten i sjømatnæringen har vært enorm de senere år. Foto: Norges Sjømatråd/Tom Haga
– Jo, 2022 blir det beste året vi noen gang har hatt, sier Gunnar Mikalsen i Kobbvåglaks AS.
Grotanger er det største fartøyet med en lastekapasitet på 3.000 kubikkmeter og skal kunne frakte 400-500 tonn med levende laks. Foto: Brønnbåt Nord AS
Brønnbåt Nord AS er et selskap som har fått fart på sakene. Av selskaper som leverer tjenester tilknyttet akvakultur er selskapet det suverent mest lønnsomme. Selskapet leverer som navnet tilsier brønnbåt-tjenester til oppdrettsnæringen. Dette kan inkludere avlusning som er et stort problem for mange oppdrettsselskaper.
Av Knut Ørjasæter
I 2021 satt selskapet igjen med over 50 øre per krone omsatt. Ingen andre selskaper er i nærheten. Driftsinntektene økte med nesten 80 prosent fra 2020 til 2021. Normalt koster ekspansjon penger og marginene går ned. Her det vekst over hele linjen. Det gjør driftsmarginene til selskapet enda mer imponerende.
Den gode lønnsomheten kan komme godt med for en av eierne som vi har omtalt et annet sted i dette bladet, Salaks Holding AS som i 2021 tapte stort på smolt og settefisk. Salaks Holding AS eier 33,3 prosent av Brønnbåt Nord AS.
Selskapet er et lokalt samarbeid mellom Salaks AS, Gratanglaks AS og Kleiva fiskefarm AS og et godt eksempel på en fungerende næringsklynge. Selskapet har i hovedsak langsiktige kontrakter med oppdretterne i Sør- og Midt-Tromsregionen. Selskapet mener selv konkurransen i markedet er stor, men med driftsresultater som dette selskapet leverer synes situasjonen å være det motsatte.
Legg også merke til at det selskapet som ligger som nummer to på listen over selskaper med best inntjening av de som leverer tjenester tilknyttet akvakultur, Sletnes Aqua Service fra Lurøy, også er et selskap som driver brønnbåter og transport av levende fisk. Dette selskapet satt igjen med over 30 øre per omsatt krone. To brønnbåtselskaper topper dermed listen over selskaper med best inntjening.
Investerer tungt – låner mye
Selskapet hadde i 2021 to brønnbåter, Lifjell og Grotanger i drift. Grotanger er det største fartøyet med en lastekapasitet på 3.000 kubikkmeter og skal kunne frakte 400–450 tonn med levende laks. Ved årsskiftet 2021/2022 fikk Brønnbåt Nord overlevert en ny brønnbåt, Skrova. Den 64 meter lange brønnbåten har en lastekapasitet på 1.200 kubikkmeter. Det gir en kapasitet til å føre 200 tonn levende fisk.
Ser en på balansen til selskapet var samlede eiendeler og gjeld økt fra 317 millioner ved utgangen av 2020 til 710 millioner ved utgangen av året etter. Det er spesielt opptak av lån i forbindelse med overtagelse av brønnbåten Skrova som har dratt opp totalbalansen. Samlede lån til finansinstitusjoner er opp fra 78 millioner kroner ved utgangen av 2020 til nærmere 400 millioner ved utgangen av 2021. Opplåningen bidro til at egenkapitalandelen gikk ned fra 65 prosent ved utgangen av 2020 til i underkant av 40 prosent året etter.
Et fjerde fartøy, Caspian, er ventet levert i løpet tredje kvartal 2023. Båten er lite dyptgående i forhold til lastekapasiteten. Den er spesielt tilpasset for transport av smolt og anløp av smoltanlegg i områder som kan være vanskelig tilgjengelige.
– Det hentes nå virkemidler og kapital fra inn- og utland, fra Mosjøen til Berlevåg, sier regiondirektør Daniel Bjarmann-Simonsen i NHO Nordland. Foto: NHO
GRØNT INDUSTRILØFT: Endelig er festtaler og luftige ambisjoner blitt erstattet med penger og handling i Nord-Norge. Det mener regiondirektør Daniel Bjarmann-Simonsen i NHO Nordland.
– Det hentes nå virkemidler og kapital fra inn- og utland, fra Mosjøen til Berlevåg, sier regiondirektør Daniel Bjarmann-Simonsen i NHO Nordland. Foto: NHO
Coop er en av de største sponsorene av breddeidrettslag i Nord-Norge. Foto: Coop Nordland
Sponsormarkedet er i endring. I fremtiden vil næringslivet sponse verdier og bærekraft.
Ola Braanaas eier og leder Firda Seafood, som omsatte for 1,6 milliarder i fjor. I fjor ble han vesteråling. Foto: Firda Seafood AS
Laksemilliardær Ola Braanaas fra Ytre Sogn sparer over en halv million kroner i uken på å bo i «skatteparadiset» Bø i Vesterålen. Der trives han så godt at han vurderer å bli boende, selv om skattereglene endres.
Slik tar Ocean Farm 1 seg ut under slep. Våren 2023 starter kommersiell produksjon. Foto: SalMar
Mattilsynet har i høst gitt Salmar Aker Ocean AS en begrenset produksjonstillatelse til det som kan bli det første oppdrettsanlegget langt til havs.
Av – Edd Meby
«Smart Fishfarm» er utviklet av det Stavanger-baserte selskapet Mariculture, der SalMar eier 51 prosent av aksjene, og prøvetillatelsen er på 9000 tonn fisk. Selskapet søkte i 2019 om en lokalitet i Norskehavet plassert i ytterkant av Frøyabanken nord, som ligger omlag 50 kilometer vest av Frøya på Trøndelagskysten, men etter protester fra oljebransjen og fiskerinæringen vil den nå bli plassert ca 11 km nordvest fra det forrige kunngjorte området – utenfor norsk territorialfarvann. Smart Fishfarm har en diameter på 160 meter og plass til tre millioner laks, og prislappen er på 1,5 milliarder kroner. Merden kan altså ligge langt ute i Norskehavet og skal kunne tåle ekstreme bølgehøyder på opp til 31 meter.
Vil ha høyt tempo
En fersk SINTEF-rapport har beregnet at frem mot 2050 kan havbruk til havs gi årlig verdiskaping på rundt 100 milliarder kroner og skape store ringvirkninger og flere titusen arbeidsplasser langs kysten. Ikke rart at fiskeriministeren Bjørnar Skjæran har det travelt. I midten av november besluttet regjeringen at områdene Norskerenna sør, Frøyabanken nord og Trænabanken skal konsekvensvurderes for havbruk til havs.
– Med å starte konsekvensvurderingen holder vi tempoet oppe med å utvikle et eget konsesjonsregime for havbruk til havs, samtidig som at vi legger vi til rette for ytterlige vekst i en næring som allerede bringer inn store verdier til fellesskapet, uttalte Skjæran.
Langt fremme
Langt fremme i denne utviklingen ligger den norske oppdrettsgiganten Salmar, som allerede har utviklet anlegget «Sea Farm 1», som i fem år har vært testet ut innaskjærs mellom Frøya og kysten. Ocean Farm 1 er designet for å operere i tøffere værforhold enn tradisjonelle oppdrettsanlegg og er et fullskala anlegg basert på verdensledende norsk teknologi innen havbruk og offshore. Dette har skjedd gjennom et tverrfaglig partnerskap mellom norske og utenlandske aktører med ekspertise innen havbruk, offshore og forskning. Resultatet er en konstruksjon med de samme grunnleggende egenskaper som halvt nedsenkbare installasjoner offshore, som samtidig ivaretar laksens biologiske behov.
Inntar havene
Så langt er det på Ocean Farm 1 produsert 10.000 tonn laks over to produksjonssykluser, som har gitt gode resultater. For øyeblikket er Ocean Farm 1 på Aker Solutions verft på Verdal for vedlikehold. Enheten vil bli transportert tilbake til sin lokalitet på Frohavet for start av neste produksjon våren 2023.
– Vi har konkrete planer for å etablere oppdrett på åpent hav. Basert på erfaringene fra Ocean Farm 1, har SalMar Aker Ocean utviklet Smart Fish Farm-teknologien, med en ambisjon om å bygge en serie enheter for lakseoppdrett til havs, opplyser investorkontakt Håkon Husby i SalMar AS.
Ikke lusebehandling
– Hva skiller Ocean Farm 1 fra andre oppdrett i forhold til problemer som lus, dødelighet, rømning og miljøpåvirkning?
– De to produksjonssyklusene våre har vist sterke biologiske resultater. Gjennom de første syklusene har man erfart lave lusenivåer og man har ikke hatt behov for lusebehandling. De biologiske resultatene har vært sterke med lav dødelighet og god tilvekst. Som en del av prosjektet har man gjennomført miljøpåvirkningsanalyser som har bekreftet at økologisk tilstand fra produksjonen har vært meget god.
– Hvilken kunnskap har dette gitt?
– Dette har gitt oss mye ny kunnskap om hvordan ny teknologi kan ta i bruk nye områder og hvordan denne teknologien kan designes for at laksen skal trives. En ting er enhetene og designet av dette, men det viktige er også at laksen får de optimale forholdene for at man skal få de beste biologiske resultatene.
Får optimale forhold
– Hvorfor er er det opplest og vedtatt at oppdrett langt til havs er veien inn i fremtiden?
– Verden trenger mer mat og verden trenger nye plasser for å produsere enda mer bærekraftige, sunne og næringsrike proteiner, påpeker Husby.
– Gjennom dette kan vi ta i bruk havets potensial til å produsere sunn mat, og sammen med den enestående leverandørindustrien sikre langsiktig og bærekraftig matproduksjon. Den nye offshoreteknologien åpner store nye områder for lakseoppdrett, der laksen vil vokse opp under optimale biologiske forhold. SalMar Aker Ocean vil fortsette å utvikle denne teknologien for å sikre produksjon på laksens betingelser, oppfylle de høyeste kravene til fiskevelferd, og minimere miljøavtrykket, sier Husby.
Smart Fishfarm:
⦁ Er en halvt nedsenkbar stålkonstruksjon som skal ligge i åpent hav.
⦁ Lengde/bredde 164 meter, høyde 106 meter, dypgang 61 meter i operasjon, fribord 20 meter.
⦁ Produksjonsvolumet er 760.000 kubikkmeter.
Ocean Farm 1:
Høyde: 69 m
⦁ Diameter: 110 m
⦁ Volum: 250.000 kubikkmeter
⦁ Lokasjon: Frohavet, ved Hitra i Trøndelag
SKAPT FRYKT: Duoen Støre-Vedum har skapt frykt i fiskerinæringen. Flere stopper store planlagte investeringer. Foto: Skjermdump fra Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon / regjeringen.no’s web-tv.
Det er ingen tvil om at pengene strømmer inn til oppdrettsbaronenes selskaper langs kysten. Det er heller ingen tvil om at oppdretterne har vært og er svært viktige for lokalsamfunnene der de bor. Så lenge det selges fisk og prisene er gode, renner penger inn. Samtidig sprøytes det milliarder inn i samfunn der disse oppdrettsbaronene har sitt tilhold og sine virksomheter. Det skapes arbeidsplasser og bygges levende samfunn – samfunn det har tatt mange tiår å komme til der en er nå.
▪Nylig la Fiskeridirektoratet frem sin lønnsomhetsanalyse for akvakultur i 2021. Kort oppsummert viste analysen at matfiskprodusentene fikk et samlet ordinært resultat før skatt på 15,9 milliarder kroner. Året før var det samme tallet 14,1 milliarder kroner. Med normal selskapsbeskatning på 22 prosent betalte matfiskprodusentene 3,5 milliarder kroner i selskapsskatt i 2021 og 3,1 milliarder kroner i 2020.
▪Doblet selskapsskatt, eller??
Matfiskprodusentene satt med andre ord igjen med 12,4 og 11,0 milliarder kroner etter skatt i henholdsvis 2021 og 2020. Dette er pengene Støre & Vedum duoen ønsker å ta et større jafs av gjennom grunnrentebeskatning.
▪I stedet for å la oppdrettsbaroner og lokale nessekonger få pengene skal pengene kanaliseres inn i statskassen. Det går på bekostning av videreutvikling av oppdrettsselskapenes virksomheter som ofte kommer lokalsamfunnene til gode i form av ny virksomhet og arbeidsplasser og levende utkantkommuner.
▪Hva er det som egentlig skjer når skattetrykket skal opp slik Vedum & Støre nå legger opp til? La oss først se på tallene. Duoen vil frata oppdrettsselskapene et beløp på mellom 3,6 og 3,8 milliarder kroner etter deres egne beregninger. Det er en dobling av det som i dag betales i selskapskatt. Bruker vi tallene fra lønnsomhetsstudien til Fiskeridirektoratet ville matprodusentene da sitte igjen med mellom 7 og 8,5 milliarder kroner i både 2020 og 2021.
▪Hvordan beregningene er foretatt har imidlertid ikke Vedum og hans folk i Finansdepartementet ønsket å fortelle. Det er i seg selv et problem. Det gjør det vanskelig å stole på tallene. Andre som har prøvd å ettergå hva grunnrenteskatt kan bety har kommet til helt andre tall. De sier mellom 6 og 13 milliarder kroner avhengig av hvilken pris en legger til grunn på fisken og kostnad med å fore den opp. La oss si at oppdrettsselskapene blir sittende igjen med mellom 6 og 7 milliarder så er det en halvering av overskuddet etter skatt i gode tider som i 2020 og 2021.
▪Lokal laksestand taper
Det er imidlertid ikke bare dette som skjer. Den store taperen er de lokale laksefamiliene som har bygd seg opp. I tillegg til å ta penger fra selskapene får disse eierne en dramatisk skatteskjerpelse på formue. Verdsettelsesfradraget reduseres fra og med i år fra 45 prosent til 25 prosent samtidig som skattesatsen på formue øker. Dette medfører en økning av skattegrunnlaget på 36 prosent. For store formuer øker skattesatsen fra 0,85 prosent i 2021 til 1,1 prosent i 2022. Det er en økning i formueskattesatsen på nær 30 prosent. Samler vi de to blir skatteskjerpelsene en samlet økning i det som skal betales i formueskatt på 75 prosent! For å kunne betale formueskatten må de ta verdier ut av selskapene som samtidig får økt skattetrykk.
▪Er dette et problem for laksebaronene?
Vi lar Svein-Gustav Sinkaberg som er nær knyttet til tidligere fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen sine uttalelser i fra oktober i år tale for seg selv:
▪Legger vi bort alle tallene og beregningene så dreier dette seg i bunn og om hvem som skal forvalte pengene. Lokale oppdrettsbaroner og selskaper med lokal forankring, eller byråkrater med sete i Oslo i kompaniskap med politikere i Oslo.
Vedum sa til VG 15. desember med referanse til merskatten som skal betales:
▪Dette må være det største mageplasket og lurendreieriet til en som vi i utgangspunktet trodde talte distriktenes sak. Vedum vet veldig godt at penger inn i statskassen og hvordan pengene skal fordeles er en oppgave som tilligger behandling i Stortinget. Uttalelsene har liten eller ingen betydning for annet enn den korte perioden han er der han nå er.
▪For oss I Nordnorsk Rapport er vi ikke i tvil. Legg bort grunnrentebeskatningen slik den er nå. Vent til høringsrunden er ferdig og la de som gjennom flere tiår har klart å bygge opp livskraftige lokale samfunn som eksempelvis i Lovund få lov til å fortsette med den gode jobben. Det er distriktspolitikk på sitt beste! Næringen er selvåpen for å bli beskattet mer, men de vil ha en annen utforming.
– Alle som kan lese et regnskap vil kunne se at vi har hatt en tøff periode, men emisjonen og den nye kapitalen ga oss den likviditeten vi trengte for å håndtere situasjonen, forteller Kay-Hugo Hanssen. Foto: Privat
Vesteraalens AS nye styreleder Kay-Hugo Hanssen ser positivt på framtida til den tradisjonsrike bedriften på Sortland.
Av Bjørn Tore Bjørsvik
Etter noen år hvor utfordringene, blant annet pandemien, har stått i kø, så styret seg sist vinter nødt til å hente inn ny aksjekapital gjennom en emisjon. I mars viste fasiten omkring 40 millioner ferske kroner på konto. Den kapitalinnsprøytningen har de utnyttet til fulle, og konsernet er på rett kurs igjen.
– Alle som kan lese et regnskap vil kunne se at vi har hatt en tøff periode, men emisjonen og den nye kapitalen ga oss den likviditeten vi trengte for å håndtere situasjonen, forteller Kay-Hugo Hanssen til Nordnorsk Rapport.
Tromsø-baserte Hanssen er for mange kjent som konsernsjef i Kræmer-konsernet. Han har sittet i styrene til både Vesteraalens AS og eierselskapet Vesteraalens Invest AS, og har nå overtatt som styreleder i begge selskapene etter Eivind Martin Simonsen.
– Nå ser vi framover!
Hermetikk, takk!
– Hovedfokus for oss etter emisjonen har vært å sørge for at vi har god drift, forklarer han.
– Og da mener jeg aktiviteter som sørger for stabil likviditet og som gir positive resultateter.
De aktivitetene finner man først og fremst på hermetikkfabrikken, i produksjonslinjene for fiskeboller og fiskeolje.
– Målet har vært å optimalisere og robustgjøre de to produksjonslinjene. Det hjelper lite å ha en flott fabrikk som lager verdens beste fiskeboller om vi ikke utnytter den fullt ut. Vi er ikke der helt ennå, men jobber hele tiden for å forbedre oss og for å bruke kapasiteten bedre.
– Tilbake til det vi er gode på
Ambisjonen om å få i gang en filetproduksjon som tidligere styreleder flagget i mars da emisjonsresultatet ble offentliggjort, er foreløpig ikke realisert.
– Det er mye som skal avklares før den produksjonen kommer i drift, sier han, og er tydelig på at en slik produksjon ikke er aktuell i 2022.
– Vi har tonet ned alle prosjekter som ikke gir umiddelbar effekt, og gått tilbake til det vi er gode på: Fiskeboller og fiskeolje. Litt sånn «skomaker, bli ved din lest,» smiler han.
Lys i horisonten
Kalenderen drar seg mot 2023, og Hanssen er optimist på vegne av Vesteraalens-selskapene i det nye året.
– Fortsatt er det slik at Vesteraalens må håndtere noen ettervirkninger av de årene vi har vært gjennom, men vi jobber med det hver dag, og blir stadig bedre på å utnytte ressursene våre. Derfor ser jeg positivt på framtida, sier han.
– Fremdeles er det mye å ta tak i, mye som skal gjøres, ting som skal oppgraderes, og vi er inne i et langsiktig løp – et løp vi må bare stå i, slår han fast, og legger til:
– Men det ser bra ut!
Erling Walsøe (til venstre) har ledet hjørnesteinsbedriften Jangaard Export AS i Gjesvær i 48 år. Tidligere i høst lot han sin sønn, Marius Walsøe, ta over som daglig leder. Foto: Geir Johansen
Etter at Erling Walsøe har vært daglig leder for hjørsteinsbedriften Jangaard Export AS i Gjesvær i 48 år lot han tidligere i høst sin sønn, Marius Walsøe, ta over som daglig leder.
Av Geir Johansen
– Den viktigste lærdom min far har gitt meg er viktigheten av å ha god arbeidsmoral, sier Marius. Den 7. april i år fylte Erling Walsøe 70 år. Den kjente, til tider omstridte, og mye omtalte gjesværingen har ingen betenkeligheter med å overlate den daglige ledelsen av hjørnesteinsbedriften i fiskeværet til sin sønn. Marius Walsøe (29) sier at han ikke så for seg at han skulle overta bedriftsledelsen for få år siden. – Men så ble det som det ble. Jeg har jo alltid hatt et nært forhold til denne bedriften. Jeg har arbeidet her i ti år, og jeg merker at jeg trives godt med dette arbeidet nå, sier han.
70-årsgave
Nordnorsk Rapport møter de to generasjoner Walsøe i vakre Gjesvær kirke, som eies av Erling Walsøe. På bordet ligger en 70-årsgave som Erling Walsøe både ble rørt og imponert over å få. Hans sønn Marcus og hans russiske kone Natalia har nedlagt mye arbeid og tid i å finne frem til utklipp fra aviser, tidsskrifter og blader med omtale av Erling Walsøe og hans lange yrkesliv; fra tidlig 1970-tall og frem til i dag.
Fikk tryggheten
Erling Walsøe vokste opp i Gjesvær. Han er sønn av Alf Walsøe (1918-1961) og Sara Walsøe; med pikenavn Olsen (1926-2018). Fra barnsben av fikk Erling et nært forhold til fiskeri, og hans barndom var som unger flest pleide å være i et fiskevær nordpå. – Jeg var bare ni år da min far døde. Min mor fikk ansvar for å oppdra tre barn alene i ei tid da det ikke var flust av materielle goder. Men som barn fikk vi den tryggheten som vi hadde behov for, og det var viktig for videre utvikling, sier han.
Nysgjerrighet
Fra han var barn kan Erling Walsøe huske at han hadde mye nysgjerrighet i seg. – Jeg ville finne ut av hva som lå bak utviklingen, jeg ble tidlig opptatt av historie. Jeg drømte vel egentlig om å bli arkeolog for å kunne utforske temaer nærmere. Jeg ville også ut for å se meg om i verden. Jeg var også nysgjerrig på det samiske, så etter endt barneskole i Gjesvær dro jeg og bodde på internat i Karlebotn i Nesseby. I løpet av tiden der ble jeg bedre kjent med det samiske.
Arbeid som lærer
Han gikk på realskole i Arendal og deretter på latinlinjen på videregående skole i Bergen. Da denne var unnagjort arbeidet han som lærer; først et år i Steinkjer og deretter i to år i Kløfta utenfor Oslo. Mens han var hjemme i ferier arbeidet han på fiskebruket i Gjesvær som den gang ble drevet av Markus Akselsen. – Jeg var også så heldig at jeg ble kjent med to arkeologer fra Bergen som gjorde undersøkelser i området her. Jeg fikk være med dem ute på feltarbeid, og det var både spennende og veldig lærerikt for meg, forteller han.
Daglig leder
Ålesund-firmaet Jangaard overtok fiskebruket i 1973, og Erling Walsøe ble ansatt ved bruket. Etter et halvt år fikk han tilbud om å bli daglig leder og takket ja til det. Han fikk god hjelp i en overlappingsperiode av tidligere daglig leder Daniel Kemi. Etter 48 år som leder av fiskeindustribedriften Jangaard Export avdeling Gjesvær har han solgt sine 50 prosent av aksjene i selskapet. – Satsing på saltfisk av god kvalitet har hele tiden stått sentralt for bedriften. Jeg er litt stolt over at vi i dag er en av bedriftene i landet som kan levere saltfisk av aller beste kvalitet, sier
han.
Væreier
Erling Walsøe er også kjent for å være væreier, eller nessekonge, som man sa i tidligere tider. Ja, etterhvert kjøpte jeg opp store deler av både øyer og landområde i Gjesvær. Jeg overtok det som var i Gjesvær handel sin eie fra 1880. På den tiden hadde jeg en samboer fra Hedmark. Hun var fortvilt og oppgitt over at jeg valgte å kjøpe eiendommene. – Du skal se at det ikke vil komme noe godt ut av det, advarte hun.
To sider
– Og det gjorde det heller ikke?
– Denne siden av min virksomhet har hele tiden hatt to sider. I et lite samfunn er det ikke alle som liker at man stikker seg ut; spesielt ikke når noen fra min tidligere lutfattige familie gjorde det. Det har vanket en god del misunnelse. Men jeg føler at jeg også har blitt respektert for det jeg har gjort for samfunnet her. Jeg og min kone driver fortsatt butikken Gjesvær handel her, og de fleste utkantsbutikker er jo i dag borte. Da jeg kom tilbake til Gjesvær på begynnelsen av 1970-tallet hadde stedet 370 innbyggere. Nå er innbyggertallet på rundt 80.
Kunst og kultur
En viktig del av Erling Walsøe sitt virke har vært hans livslange interesse for kunst og kultur. I kirka og i en bygning ved siden av har han gjennom mange år bygd opp en imponerende samling av gamle kart, bøker og fotografier. Han besøkte Russland for første gang mens det enda var Sovjetunionen i 1986/87. Han har samarbeidet nært med organisasjoner og personer som driver med kunst og kultur i nabolandet og hatt flere utstillinger av noe av det han har i sin samling der. – Jeg ble jo ikke arkeolog, men arbeidet jeg har gjort for å samle historisk verdifullt materiale kan kanskje være et uttrykk for at jeg likefullt har fått undersøkt saker og ting, sier han.
Utvider bedriften
Det sprenges og graves rundt fiskeindustri-anlegget i Gjesvær. Planen er å oppføre et nytt produksjonsbygg på rundt 1000 kvadratmeter. Man skal i tillegg renovere den gamle delen av anlegget, etablere to mottakslinjer, få nye frys- og kjølesystemer med mer. Daglig leder Marius Walsøe håper at grunnarbeidet med det nye bygget kan starte før jul. Så langt er det beregnet rundt 12 måneder til å klargjøre det nye bygget. Produksjonen vil gå som vanlig, mens det nye bygget settes opp. – Mens vi til nå har hatt sesong fra i slutten av januar til i slutten av september satser vi på å få utvidet sesongen og kanskje få til helårlig drift. Med det håper vi at ansatte vil bosette seg her i den flotte bygda vår. Det er spennende tider, og jeg håper vår satsing skal vise at Gjesvær er et godt sted å bo og arbeide i årene framover, sier Marius Walsøe.