Omsetter for 30 millioner. pr ansatt

At omsetningen har doblet seg siden 2017, forteller at veksten i sjømatnæringen har vært enorm de senere år. Foto: Norges Sjømatråd/Tom Haga

– Jo, 2022 blir det beste året vi noen gang har hatt, sier Gunnar Mikalsen i Kobbvåglaks AS.

Av – Edd Meby
 
Oversatt til regnskapet for Kobbvåglaks AS betyr det at omsetningen i år vil ligge på rundt 300 millioner, med et resultat på rundt 100 millioner. At omsetningen har doblet seg siden 2017, forteller at veksten i sjømatnæringen har vært enorm de senere år. Norge passerer i 2022 for første gang 150 milliarder i eksportverdi på sjømat, og Kobbvåglaks er et godt eksempel:
 
– Første halvår var prisene veldig gode. Det betyr at 2022 blir et godt år for oss, sier Mikalsen.
 
– Det blir det beste året dere noen gang har hatt?
 
– Ja, det blir det beste vi har hatt.
 
Tredje generasjon
Bedriften på Seløy på Helgeland ble startet av faren Ole i 1979 og Gunnar har vært i næringen siden han tok over som daglig leder i 1985. Bedriften er kjent for sin gode oppfølging av fisken, og ble i 2020 kåret til én av fire vinnere i en konkurranse om beste produksjonsresultat blant kundene til fôrprodusenten Ewos. Nå overlater 66-åringen bedriften til sine to sønner, der Jan Terje Mikalsen allerede har tatt over som daglig leder.
 
Gunnar Mikalsen har opplevd så mange oppturer og nedturer at han ikke bli nevneverdig stresset av at regjeringen innfører grunnrenteskatt.
 
– Jeg regner med at de ikke er så gærne at de raserer hele næringen. Vi kan sikkert tåle å betale mer skatt når det er gode tider som nå. Det som er litt frustrerende er at vi ikke vet hvordan skatten vil slå ut. Men ut fra det vi har hørt til nå, så kommer Kobbvåglaks også til å måtte betale mer skatt.
 
– Blir du pessimist på bedriftens vegne når du ser at regjeringen har bestemt seg for å innføre denne skatten?
 
– Neida, men det virker som om de har gjort et hastverksarbeid. Jeg håper de kan lage et enklere system enn de de har presentert til nå.
 
Enorm vekst
I mellomtiden setter Norge eksportrekord stort sett hver eneste måned. Verden vil ha sjømat og forbrukerne vil ha norsk sjømat. Vi eksporterte sjømat for 14,4 milliarder kroner i november. Det er en økning på 19 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor. I begynnelsen av desember har Norge eksportert sjømat for 138 milliarder kroner. Det er 29,2 milliarder kroner foran samme periode i fjor. Da er det gode tider for oppdrett av laks, som de driver med på Seløy. Og i 2023 er de 10 ansatte klare til å sette nye rekorder.