Fra superglid til trått aksjeføre

GULLKANTET TALENT: Med tre gull i Albertville i 1992 ble Vegard Ulvang fra Kirkenes OL-konge og nasjonalhelt. Foto: Wikimedia Commons

Det svinger på børsene, noe også Vegard Ulvang får erfare. 2021 ble et økonomisk rekordår, mens fjoråret ble langt mindre lukrativt for skilegenden fra Kirkenes.

Av – Jonas Ellingsen

Ulvang var neppe alene om å få motbør i finansmarkedet i fjor. 2022 ble et aksjeår med store overraskelser og kontraster, der tap og gevinster gikk hånd i hånd. Petroleum, offshore og shipping var vinnerne på Oslo Børs, mens blant annet aksjonærene i Flyr så sine verdier fordampe med 99 prosent.

Vegard Ulvang avsluttet karrieren som idrettsutøver i 1997. Siden 1998 har han vært en aktiv investor innen eiendom, aksjer og obligasjoner, fremgår det av regnskapene til hans heleide selskap Kevemo AS.

Femdobling
I 2021 kunne Ulvang glede seg over en femdobling av inntektene fra sine investeringer. Omsetningen i selskapet hans økte fra 2,6 millioner kroner i 2020 til 9,4 millioner kroner i 2021, der deler av inntektene var gevinster fra salg av verdipapirer. Årsresultatet ble på nærmere 8.5 millioner kroner, der Ulvang tok et utbytte på tre millioner.

2022 ble langt mindre lønnsomt, med et årsresultat på bare 153.000 kroner. Ulvang tok likevel ut et utbytte på tre millioner, og det kunne han saktens gjøre basert på verdiene i selskapet. Ved utgangen av 2022 hadde Kevemo AS rundt 25 millioner kroner plassert i markedsbaserte aksjer og obligasjoner, og 20 millioner kroner i unoterte aksjer.

På sokkene løs
Veien til de virkelige høye inntektene startet for Ulvangs del rett etter OL i Lillehammer i 1992. Og i begynnelsen strittet han faktisk sterkt imot.
Jon Inge Gullikstad, som dengang var 24 år, hadde en ide om at ullsokker med Ulvangs navn og logo ville bli en fulltreffer i markedet. Den unge mannen hadde startet et “sokkefirma” på gutterommet året før, med studielånet som startkapital. Han så et stort potensiale i markedet for ullsokker, som da var uten sterke merkevarenavn.

Ulvang slaktet ideen og avfeide Gullikstad gang på gang. Han var etter hvert blitt veldig lei av “renn på dørene” og stor pågang fra personer som ville ha ham med på ulike forretningsideer. Gullikstad var derimot standhaftig og sendte til slutt flere meter med telefaks der konseptet var utviklet og beskrevet i detalj, med logo og emballasje og det hele. Vegard Ulvang trengte bare å signere på et papir.

Solgte til Swix
Resten er historie og danner bakgrunnen for de tusener av Ulvang-sokker som ligger under norske juletrær hvert år.I 2001 var årsomsetningen Ulvang og Gullikstads selskap Elite Sport AS oppe i 64 millioner kroner. Året etter solgte de hele 1,1 millioner sokkepar. Samtidig ble varemerket Bavac lansert, en ny sportsundertøykolleksjon.

Vegard Ulvang økte sin skattepliktige formue i 2002 fra vel 10,8 til nesten 23 millioner. I 2003 var omsetningen steget til godt over 90 millioner, med sportsdrikkmerket XL-1 som tredje merkevare. I 2004 solgte forretningsduoen selskapet til Swix, og kunne dele en salgssum på 100 millioner kroner. Penger nok til at begge hadde nok til smør på skiva resten av livet – og vel så det.

– Det har vært utrolig morsomt å være med på denne suksessen. Og alt er egentlig takket være denne halsstarrige Gullikstad-fyren, sa Vegard Ulvang til VG i 2004.

The Terminator
Den opprinnelige finnmarkingen kan se tilbake på en eventyrlig idrettskarriere. Mellom 1987 og 1994 tilhørte Vegard Ulvang verdenseliten i langrenn og vant i alt 14 OL- og VM-medaljer. OL i Albertville ble det store høydepunktet der han tok tre gull og ett sølv. Han fikk da navnet The Terminator av amerikanske TV-stasjoner etter sitt legendariske rykk på 2.etappen i OL-stafetten, der han parkerte Majbäck og Kirvesnemi. Han kvittet seg samtidig med stempelet som den «evige toer».som til da hang fast ved Ulvang fordi han ikke vant et eneste renn i verdenscupen i 1992, men derimot vant den sammenlagt.

“Heia Vegard”
Vegard Ulvang ble i 2006 valgt til ny leder av langrennskomiteen i det internasjonale skiforbundet, en jobb han hadde frem til i fjor. I flere år var han jevnlig å se på TV2 sammen med Arne Hjeltnes, Arne Brimi og Bjørn Dæhlie i programmet Gutta på tur.

I 2011 bar det til Sørpolen sammen med Stein P. Aasheim, Harald Dag Jølle og Jan-Gunnar Winther. Ekspedisjonen fulgte samme rute som Roald Amundsens ekspedisjon fulgte i 1911-12.

Som investor holder ski-legenden en lav profil i media. Kommentarfeltene er derimot mye brukt av leserne, og mange uttalelser av denne typen viser at OL-helten fortsatt har en høy stjerne blant folk flest: “Vegard Ulvang bor i Norge, og betaler skatt i Norge som alle oss andre. Han har fortsatt å nedlegge en innsats for norsk langrenn både nasjonalt og internasjonalt. At han også har lyktes med sine investeringer, er noe vi alle bare bør være glade for. Heia Vegard!”