Suksess med software på Sortland

Utviklerteamet i FDVHuset på kontoret på Sortland. Foto: Erik Jensen

BEDRIFTSPROFILEN: Arbeidskraft fra hele verden strømmer til Sortland for å utvikle programvare. Resultatet er en lokalt forankret oppskrift som hjelper byggeiere med «papirarbeidet».

– Behovet for dokumentasjon på bygg er blitt mer og mer aktuelt, blant annet på grunn av nye krav til miljørapportering, sier prosjektleder i FDVhuset Mats Oshaug. Det kan bli mye dokumenter for en byggeier å holde styr på, men programvaren som FDVhuset utvikler gjør det lett som en lek å dokumentere forvaltning, drift og vedlikehold.

Oversiktsfoto Sortland. Foto: Terje Nesthus

22 år – 22 ansatte
Det hele startet for 22 år siden da Eirik Johanssen fra Vesterålen startet arbeidet med å lage en webbasert løsning for FDV-dokumentasjon. Det var på den tiden vaktmestrene kun hadde én datamaskin i kjelleren. Mye har endret seg siden da, og det man en gang kalte papirarbeid kan nå gjøres digitalt på datamaskiner, mobiltelefoner og nettbrett. Bedriften har også vokst i takt med utviklingen, og har i dag hele 22 ansatte fra flere verdensdeler.

Mats Celius Oshaug på FDVkongressen 2023. Foto: Martin McGloin

En enkel oppskrift
– Programvaren vi utvikler heter FAMAC, og hovedår-saken til at folk kjøper den, er at vi kommer med en oppskrift på hvordan gjøre FDV-dokumentasjon og bygg- driften sin, som får folk til å bruke den, sier Oshaug. Du kan si at det er «plug and play».

Kortreist IT-hjelp
– Flere som eier eiendom i Nord-Norge blir nå klar over at det finnes systemlever-andører i nord som leverer god software, sitter tett på dem og kan levere lokalt, sier Oshaug. Om man kan kalle vår langstrakte landsdel for lokal, legger han til og ler.

Føler seg hjemme hos FDV-huset
– Det beste med å jobbe her er folkene her på FDVhuset. Det er de som utvikler løsningene, som du snakker med på telefon og treffer i kundemøter. Det mange er spesielt fornøyde med hos oss er opplevelsen av at det er kort vei fra innspillene de gir til beslutningstak- erne. Alle utviklerne sitter jo her på huset, FDVhuset, sier Oshaug.

Ansatte i FDVHuset ute på kveldstur. Foto: Terje Nesthus

———————————————————————

Utviklere i utvikling

– Det finnes de som tror de må flytte ut av landsdelen for å drive med programmering, men her hos oss har vi klart å skape et kompetanse-miljø i Nord-Norge, sier Oshaug. Samtidig er det en kontinuerlig jakt etter programmerere som pas- ser inn i kulturen vår. Det gjelder å finne de riktige menneskene – og når vi gjør det tilbyr vi mer enn gjerne utvikling og utdanning til de som jobber hos oss, legger han entusiastisk til.

En pålitelig partner for byggeiere
– Vi har et mål om å være best på FDV-systemer, og da må vi prioritere det. Vi inviterer alle som eier eiendom i Nord-Norge til å teste ut programvaren vår – det er bare å gå på nettsiden vår og regi-strere seg for en gratis demo, så får dere gi oss tilbakemelding og fortelle hva dere synes, sier en smilende prosjektleder.

———————————————————————

FAKTA: Om FAMAC

• Et verktøy som hjelper de som driver med forvaltning, drift og vedlikehold av bygg i hele Norge

• Gir mulighet til å lagre dokumentasjonen sin og hente ut dataen

• 35.000 brukere

• Brukes av små og store aktører

• Totalt forvaltes det 40 millioner kvadratmeter bygg fordelt i hele Norge i systemet

• Softwaren utvikles på Sortland

www.fdvhuset.no