Halvdan har fortsatt mye på hjertet

SUKSESS: Gjennom mer enn 50 års fartstid har Halvdan Sivertsen skrevet en rekke låter som inngår i det norske standardrepertoaret. Det har også sikret artisten gode inntekter. Pressefoto: Rune Nilsen

Musikklivets ubestridte nestor i Nord-Norge rundet 70 for to år siden, men legger neppe gitaren på hylla med det første. Halvdan Sivertsen vil også i fremtiden gi oss stadig nye skråblikk på politisk udugelighet, kjærligheten og livet.

Av – Jonas Ellingsen

Om noen skulle være i tvil: I midten av februar slapp Sivertsen en rykende fersk låt om et brennhett tema: Vindkraftsaken. I sangen ”Don Quijote” maner artisten den velkjente romanskikkelen til ny innsats, denne gang mot “monstermøllene”:
«Nå står nye monstre der den frie naturen skulle være. Du må komme tilbake igjen: Vindmøller på land gir ren energi, men belaster sårbar natur som vi må ta vare på», synger Halvdan, som sier at visa handler om når klima- og miljøhensyn går i klinsj med hverandre.

Hall of fame
I 2020 ble Halvdan Sivertsen innlemmet i Rockheim Hall of Fame, en heder til artister, band og personer som har hatt spesielt stor betydning for norsk populærmusikks utvikling og utbredelse.
Karrieren til Halvdan spenner over mer enn 50 år, fra den spede starten i Bodøs pop- og rockmiljø på 60-tallet, via visebølgen på 70-tallet, til å bli en av landets mest populære artister de siste 30 årene.

I tillegg til å gi ut en rekke prisbelønte album og være en fjerdedel av tidenes største norske supergruppe, Gitarkameratene, har musikken til Halvdan blitt brukt i både film og teater. En hel generasjon vil også huske Sivertsen som «faren» til Labbetuss. Artistens sanger som for eksempel «Kjærlighetsvisa», «Sommerfuggel i vinterland», «Venner» og «Nordaførr vårvisa» er blitt udødelige standardlåter innen norsk populærmusikk.

FOLKEKJÆR ARTIST: Halvdan Sivertsen under en konsert i Bodø Domkirke under forbundet Kystens landsstevne 2006 i Bodø: Foto: Wiki Commons.

På parti med folk flest
Alle som har vært på konsert med Sivertsen vet at han er en glimrende historieforteller. Slagferdigheten og de humoristiske gullkornene mellom låtene utfordrer selv de beste standup-komikerne. Hvem glemmer for eksempel historien om da den første Frp-politikeren kom til himmelen?
Sivertsen har vært åpen om sin politiske overbevisning og sitt engasjement for en mer rettferdig fordeling av ressurser i samfunnet. Han har også uttalt at han ikke ønsker å være en del av en kultur som glorifiserer rikdom og luksus, og at han heller ønsker å bruke musikken sin til å sette fokus på samfunnsproblemer og engasjere publikum i politiske spørsmål.

God butikk
Artisten har like fullt hatt god avkastning fra sitt virke, både gjennom inntekter fra plateutgivelser, konserter og royalties fra radio- og TV-spillinger av musikken hans.

Artistens selskap Nordaførr AS med to ansatte har siden starten i 1998 hatt årlige inntekter på rundt fem millioner kroner. De ti siste årene har årsresultatet ligget på et gjennomsnitt på 2,5 millioner. Ved utgangen av 2021 var egenkapital i selskapet på nesten 28 millioner, der drøyt 13 millioner var bankinnskudd og 12 millioner var investeringer i fast eiendom.
I 2021 sto artisten oppført med en nettoinntekt på 1,2 million kroner og en nettoformue på 13,5 millioner.

“Ærlighetsvisa”
Ingen kan bestride at Halvdan Sivertsen har vært en viktig stemme i norsk kultur- og samfunnsliv, og en aktiv deltaker i samfunnsdebatten. Gjennom musikken og sitt politiske engasjement har han satt fokus på viktige saker og har bidratt til å forme den offentlige debatten.
Artisten som alltid håper at vinden fra høyre skal snu ble derimot ikke veldig begeistret da Høyres ordførerkandidat i Tromsø i 2011 skrev om Kjærlighetsvisa til Ærlighetsvisa, noe som bidro til brakvalg og ordførerjobb. – En hån mot sangens idé. For en frekkhet, raste artisten.

I 2005 ble Sivertsen overraskende nok nektet å holde konsert i Førde kirke, siden menighetsrådet fant noen av artistens tekster upassende. Sivertsen hadde da holdt konsert i mer enn 20 norske kirker under tittelen “Gjør døren høy”, der budskapet var likeverd, kjærlighet og vennskap. Men på det kristenkonservative Vestlandet ble altså formuleringer som «tanken bak e jævlig dårlig gjemt» litt for sterk kost.

Samlende artist
Når alt kommer til alt er Halvdan Sivertsen en samlende artist, som åpenbart har hengivne fans på tvers av religiøse og politiske skillelinjer. Mange vil nok få med seg dokumentarfilmen «Halvdan førr evig», som hadde premiere i slutten av januar. Her tas seerne med inn i Halvdan Sivertsens eget univers og hans reise fra tiden som smal artist til allemannseie – det hele formidlet av underholderen selv. Regissør Gunnar Sohlberg Hagen har fått plass til 25 låter fra artistens skattekiste, og det hele formidles langs de tre M’ene: Moro, Mening og Musikk. Filmen har fått terningkast fem hos de fleste anmeldere.

(Kilder: HalvdanSivertsen.no, Wikipedia og diverse nettaviser)