For 90 millioner får man enda bedre forskning

Stort oppmøte fra næring, undervisning- og forskningsmiljøet. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Nofima

Sju forskningstillatelser og et av verdens mest avanserte forskningsanlegg for landbasert fiskeoppdrett. Det skal gi bedre forskning.

Av – Edd Meby

Et tipp topp moderne anlegg for undervisning, utdanning og forskning. Pluss sju forskningstillatelser. Havbruksstasjonen i Tromsø har fått solide verktøy for å være med å ta havbruksnæringen inn i fremtiden. Stasjonen eies av Nofima og UiT Norges arktiske universitet med 50 prosent hver. Felles eierskap til dyr infrastruktur gir bedre ressursutnyttelse, og ikke minst mulighet for flere samarbeidsprosjekter.

1350 kvadratmeter
I en nybygget hall på 1350 kvadratmeter er det etablert et utdannings- og forskningsanlegg som skaper utdanningsmuligheter for ungdom, som kan bidra til arbeidsplasser i distriktene og som gir havbruksnæringen den økte kunnskapen om landbasert oppdrett i RAS (resirkulerende akvakultur systemer) som den etterspør. Prislappen er på 90 millioner kroner for anlegget i Kårvik på Ringvassøya utenfor Tromsø, som nå lyder navnet RASforsk. RAS er et system der man renser vannet fra fiskekarene og bruker det om igjen. RASforsk på Havbruksstasjonen kan bruke både ferskvann og saltvann etter behov.

 

Rita Sæther (th) er daglig leder av Havbruksstasjonen i Tromsø. Her fra åpningen nylig. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Nofima

Legger til rette
Ikke rart at daglig leder for Havbruksstasjonen, Rita Sæther er fornøyd:

– Vår rolle er jo å stille med de fasilitetene, kompetansen og det utstyret Nofima, UiT og andre trenger for å drive god forskning. Med de investeringene som nå er gjort vil man fortsette med å tilby infrastruktur som bransjen har behov for. Det vil gi mer relevant forskning. Også innenfor RAS-problemstillinger, sier Sæther, som i løpet av 2023 er i markedet etter flere ansatte med RAS-kompetanse.

Større skala
Men det nye anlegget er ikke eneste gode nyhet til Havbruksstasjonen. Under den offisielle åpningen av RASforsk 11. januar, kom det som en stor overraskelse da statssekretær i Fiskeridepartementet Kristina S. Hansen, avslørte at Havbruksstasjonen får sju forskningstillatelser.

– Det har vært en lang prosess, der vi først fikk avslag, men vi er selvsagt veldig tilfreds med at vedtaket ble omgjort av Fiskeridepartementet. Det var ganske spesielt å få nyheten på den måten.-  Hvordan endrer dette hverdagen for dere?
– Det betyr at forskning kan gjennomføres i større skala, og at Nofima og UiT kan gjøre nye spennende forsøk, hvor resultatene raskt kan tas i bruk i næringen.

Må henge med
Sæther legger vekt på at havbruksnæringen er i rivende teknologisk og biologisk utvikling, og viktigheten av at utdanning og forskning må henge med.

– Derfor er det avgjørende at moderne forskningsanlegg utvikles i takt med det nasjonale behovet. Det er et behov for opplæring og kunnskapsoverføring til næringen, også i nord, sier Rita Sæther.

I tiden fremover skal Havbruksstasjonen ut og finne en kommersiell partner for for de sju forskningstillatelsene, en havbruksaktør som ønsker å være med på dette samarbeidet. Sæther regner med at dette lyses ut på DOFFIN med det første.
–  Vår samarbeidspartner skal drifte anlegget, mens Nofima og UiT er ansvarlig for forskningen. Jeg tror interessen vil være stor for å være med på dette, og for Havbruksstasjonen og våre eiere er det viktig å levere, og samtidig vise at vi forvalter pengene som finansierer oss med omhu, sier Sæther.