Våger og vinner

SENJA: Skal man tjene penger, må man ha vilje til å bruke penger. Det har Botnhamn Sveis AS gjort.

Takket være offensive investeringer har Botnhamn Sveis AS de siste årene opplevd en eventyrlig vekst. Foto: Botnhamn Sveis

SENJA: Skal man tjene penger, må man ha vilje til å bruke penger. Det har Botnhamn Sveis AS gjort.

Av – Edd Meby

Fra 2011 er omsetningen i bedriften tredoblet – fra 10 til over 30 millioner kroner.
De tre siste årene har driftsoverskuddet etablert seg på vel 3 millioner.
Fra 2018 til 2022 er det investert 35 millioner i anlegget i Botnhamn på Senja.
Eierne har hatt vilje til å satse, og det har vist seg å være en fornuftig strategi, sier daglig leder Ståle Richardsen, som i regnskapet for 2021 for første gang kunne notere en omsetning på over 30 millioner.

Stadig nye investeringer

I 2018 ble det investert i båtvogn, i 2020 ble det bygget hall slik at arbeidet kunne gjøres under tak og nå i 2022 står maskinene klare for å utvide landarealet til bedriften. I år er det også investert 1,5 millioner kroner i utstyr for såkalt UHP-spyling, det vil si at båtene spyles helt inn til blankt stål.
Det er kundene som etterspør slike tjenester, og sånn sett driver oss til nye investeringer, sier Fredriksen.

Foto: Botnhamn Sveis

Internasjonalt miljø

Botnhamn Sveis har røtter helt tilbake til 1915, og er med sine 17 arbeidsplasser en solid og stabil bedrift på Senja. Den utmerker seg samtidig med et bredt internasjonalt miljø, med ansatte fra Litauen, Latvia, Kazakhstan, Romania, Polen og Libanon.
Det var nok litt tilfeldig da vi ansatte vår første fra Litauen i 2014, men senere er disse ansatte blitt det viktigste verktøyet vi har i rekruttering av fagfolk. De har venner og bekjente som ønsker å komme hit og jobbe hos oss. De ansatte er vår viktigste ressurs, forteller Ståle Fredriksen.

 

Havbruk viktigst

Han kan fornøyd registrere at markedet er godt for tiden, i en bransje der man er godt fornøyd med å kunne se to-tre måneder frem i ordreboken. Nå om dagen er det båt på land hele tiden. Havbruksnæringen er den viktigste kundegruppen, og utgjør ca. 80 % av omsetningen, mens fiskebåt og fiskeindustri på land står for ca 20 %. Økt ordretilgang har gjort at antall ansatte er økt fra 14 til 17 i 2022.

Tenker stort

Dermed ser Ståle Fredriksen med optimisme på fremtiden, og han legger ikke skjul på at det er ambisiøse planer om fortsatt vekst i Botnhamn.
Jeg startet her i 2017 og har fått være med på et lite eventyr, og dersom kommunen er med på å legge til rette for det, så kan vi fortsette å vokse. Jeg ser for meg at vi kan investere i en ny lift som kan ta båter på 700 tonn, og så håper jeg at vi i løpet av fem år fra nå kan ha bygd hall nummer to.

———————————————————————————————————-

FAKTABOKS: Botnhamn Sveis AS

Base: Botnhamn på Senja
Forretningsidé: Reparasjon, ombygging, nybygging av metallkonstruksjoner, motoranlegg, hydraulikkanlegg og elektriske anlegg, rettet mot maritim og marin næring.
Aksjonærer: Botnhamn Fisk AS 25,16 %, samt Odd Steinar AS, Br. Karlsen eiendom AS og Segla Fiskebåtrederi AS med 24,94 % hver.
Ansatte: 17
Omsetning 2021: 30 mill.
Driftsresultat 2021: 3 mill.