En av Nord-Norges største messer nærmer seg ”avspark”

DEN STØRSTE BYGG OG ANLEGGSMESSEN I NORD-NORGE: I juni 2019 hadde de over 9.000 besøkende i løpet av messehelga, noe som er en oppgang på rundt 3.000 i fra 2016. – Vår ambisjon er å ligge på om lag 10.000 besøkende, sier prosjektleder Jorunn Nyheim. Foto: Nordnorsk Bygg og Anleggsmesse / www.nnba.no

10. juni er det klart for ny dyst: Nordnorsk Bygg og Anleggsmesse er endelig her igjen. Bortimot 10 000 besøkende er ventet for å få med seg det største arrangementet innenfor bygg- og anleggsbransjen i Nord-Norge. Forberedelsene har foregått i lang tid. Nordnorsk Rapport har snakket med Jorunn Nyheim, prosjektleder for messen og til daglig  Distriktssjef Troms i Maskineiernes Forbund (MEF).

Av Dag Danielsen

Siden forrige messe i 2019 har det vært mange utfordringer for nordnorsk næringsliv, ikke minst for bygg- og anleggsbransjen. Mange er derfor svært glad for å igjen treffe folk, se nyheter og få en skikkelig motivasjonsboost.

I 2019 besøkte over 9.000 mennesker messeområdet i Tromsdalen, som i flere tiår var grusbelagte fotballbaner og bedriftsfotballens Mekka i Tromsø.

Etter Mandela-konserten i 2005 har området blitt omdøpt til ”Mandela-sletta”. Men denne helgen i uke 23, fra fredag 10. juni til og med søndag 12. juni er det messedeltakernes Mekka. Utstillere og besøkende kommer fra fjern og nær.

 – Det er den syvende messa som snart går av stabelen?

– Ja, det stemmer. Og i år legger vi opp til et nydelig vær, ler prosjektleder Jorunn Nyheim.

– Det er stor interesse for messen, og det er 284 stander med en rekke utstillere. I skrivende stund er det ledige noen mindre stand inne i store oppvarmede telt. Alle store utestandene er utsolgt.

HAPPENING: – Først og fremst er dette en stor møteplass for leverandører, samarbeidspartnere og bransjen forøvrig. Dette er en happening som veldig mange ser frem til, forteller Jorunn Nyheim Foto: Nordnorsk Bygg og Anleggsmesse / www.nnba.no.

Den største bygg- og anleggsmessen i Nord-Norge avholdes hvert tredje år. I juni 2019 hadde de over 9.000 besøkende i løpet av messehelga, noe som er en oppgang på rundt 3.000 i fra 2016.

– Vår ambisjon er å ligge på omlag 10.000 besøkende, og det er mange på ei helg, forklarer Nyheim. Vi har reservert en rekke rom på hotellene i Tromsø for tilreisende messedeltakere, og i disse dager er det stor aktivitet med booking av hotellrom via hjemmesidene våre. I tillegg har vi etablert gratis skyttelbusser for publikum som går hver halvtime mellom messeområdet i Tromsdalen og Tromsø sentrum, forteller hun. Vi oppfordrer besøkende til å la bilen stå og benytte bussene som går mellom sentrum og messen.

– Hva er motivet for å arrangere messa?

– Først og frem er dette en stor møteplass for leverandører, samarbeidspartnere og bransjen forøvrig. Dette er jo er en happening som veldig mange ser frem til, og messa er etablert og godt kjent i bransjen. Det er mange som ser muligheten til å samle hele bedriften og som ønsker å ta en team-tur hit for å oppleve det nyeste innen maskiner, utstyr, byggevarer og så videre, sier Nyheim. Det er jo med dette et treffpunkt for bransjen. Vi favner et bredt spekter av næringslivet, med leverandører som har direkte eller indirekte med bygg- og anleggsbransjen å gjøre. Det kan være bank- og finansselskaper, rekrutteringsselskaper, Telenor, vi har flere forsikringsselskap med og mange andre ulike aktører, kan Nyheim fortelle.

– Offentlig sektor er også til stede: Fylkeskommunen, Nav, med flere. Det er treffsted for oss og for leverandører og samarbeidspartnere til bransjen som kommer fra ulike næringer.

– For det andre ønsker vi å sette fokus på rekruttering til bransjen. Vi ønsker å synliggjøre at dette er en spennende og fremtidsrettet bransje. Derfor har vi en egen rekrutteringsdag. Til fredagen inviteres det inn elever fra ungdomsskoler i Tromsø kommune, så her kommer det masse ungdommer som kan bli mer kjent med bransjen – og som mange andre interesserte overvære det nordnorske mesterskapet for lærlinger i maskinkjøring og byggfag.

ØNSKER Å SETTE FOKUS PÅ REKRUTTERING: – Vi ønsker å synliggjøre at dette er en spennende og fremtidsrettet bransje, sier Nyheim. Foto: Nordnorsk Bygg og Anleggsmesse / www.nnba.no

Et viktig ”verktøy” i rekrutteringsprosessen og ikke minst god underholdning, sier prosjektlederen. Dette er en bransje med et stort spenn i arbeidsoppgaver og med en rivende teknologisk utvikling med for eksempel økt bruk av GPS, maskingstyring, el-drevne gravemaskiner og ikke minst den økologiske utviklingen. Bransjen har forandret seg masse på bare få år. Vi ønsker å synliggjøre at dette er en spennende bransje for de som ønsker denne yrkesretningen.

– Det tredje jo at bransjen i Nord-Norge skal få anledning til å synliggjøre hvor stor og allsidig den er, bygg og anlegg er en kjempestor næring i nord både hva gjelder antall ansatte og økonomi.

– Og det fjerde er jo å samle, samt det å invitere publikum inn. Det er mange som kommer for å se; som tar lørdagsturen eller søndagsturen innom. Viktig er det å nevne at messa er uten inngangsbillett og ”åpen for alle”.

– Og så er det to organisasjoner med ganske små administrasjoner, MEF og NESO som skal samarbeide om å administrere denne messen. Hvordan fungerer det?

– De to organisasjonene har god erfaring i å arrangere messen. Det er ei kjempeartig helg, og det er mye planlegging. Vi har samarbeidet om denne messa i flere år. Det er veldig fint å kunne fronte både bygg- og anlegg på en sånn måte med disse to organisasjonene våre. Bygg- og anlegg totalt er jo ei veldig stor næring som står for en stor del av verdiskapingen i Nord-Norge, og med all utviklingen som skjer er det ei viktig næring å hjelpe med å få rekruttering til.

I tillegg til har vi jo opprigging og nedrigging og mye logistikk med alt utstillingsutstyr, samt at vi har mye vakthold. Det er mye dyrt utstyr for hundrevis av millioner av kroner på området, så vi har engasjert vaktselskap.

– Bruker dere alle de gamle fotballbanene på Mandela-sletta nå, dere har jo brukt 30.000 kvadratmeter tidligere der hovedinngangen har vært ved veikrysset Tromsøysundvegen/ Gåsværvegen?

– Ja, det stemmer. Det som er en fin forandring siden sist er at det har blitt et lyskryss der, så trafikken får bedre flyt. Akkurat ved inngangen rigger vi også opp et sekretariat. I tillegg til en barnehage… Altså, for anledningen etablerer vi en ”entreprenørbarnehage” med blant annet elektriske smågravere, et kjempepopulært tiltak, forteller hun.

Foto: Nordnorsk Bygg- og Anleggsmesse / www.nnba.no

– Hvordan er trafikkavviklingen, det er vel mange som ikke kommer med bil enten det er utstillere eller besøkende med tanke på at det kan bli mye kaos i trafikken?

– Vi oppfordrer i år som i 2019 alle til å benytte seg av de gratis skyttelbussene, noe som har gitt god flyt, og det regner vi med at det blir denne gangen også. Ellers så har vi jo bilparkering ved småbåthavna, altså bare et par-tre minutters spasertur til messeinngangen. Der har vi også parkeringsvakter som skal sørge for å styre trafikken på best mulig måte, og å sørge for orden og sikkerhet, avslutter Nyheim.