Aker BP er nest største selskap på norsk sokkel

BETYDELIG AKTØR: Det fusjonerte selskapet blir en betydelig aktør på Utsirahøyden og stor eier (31,5%) av Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen. (Foto Espen Rønnevik  Øyvind Gravås – Equinor ASA)                 

Aker BP kjøpte Lundins olje- og gassvirksomhet og fikk samtidig inn Lundin-familien på eiersiden. Det fusjonerte selskapet er nå nest størst etter Equinor på norsk sokkel.

Av – Jonas Ellingsen

I slutten av desember kjøpte Aker BP kjøper den svenske konkurrenten Lundin Energys olje- og gassvirksomhet. Transaksjonen ble i børsmeldingen beskrevet som en fusjonsavtale verdsatt til 125 milliarder kroner. Det er den største børstransaksjonen i Norge på 15 år.

Fusjonen vil ifølge meldingen skape det største børsnoterte oljeselskapet som utelukkende er basert på norsk sokkel.

De to selskapene vil ha en samlet markedsverdi på 20,4 milliarder dollar (183 milliarder kroner), opplyser Aker BP.

En visjon er blitt virkelighet

Fusjonen medfører at  Lundin-familien inn på eiersiden i Aker BP, og Lundin vil ha en representant i styret.

– Vi har alltid beundret Lundin Energy både som en partner og som en god operatør på den norske sokkelen, uttalte Aker-sjef og styreleder i Aker BP, Øyvind Eriksen etter fusjonen. Og fortsatte:

– I 2016 skapte vi Aker BP sammen med BP da vi kombinerte Det norske og BP Norge. Vi delte da en visjon om et påfølgende oppkjøp av Lundin Energy.
I dag er visjonen blitt virkelighet. Vi er takknemlige for forholdet med BP og deres betydelige bidrag til Aker BPs suksess. Nå ønsker vi Lundin-familien velkommen som medaksjonærer i Aker BP, sa Eriksen.

Vil skape et bedre Aker BP

Aker-konsernet er hovedeier i oljeselskapet Aker BP. Øyvind Eriksen, Karl Johnny Hersvik og David Rønne vil fortsette i stillingene som styreformann, sjef og finansdirektør i Aker BP. Ashley Heppenstall blir Lundins representant i styret til selskapet, og alle Lundins ansatte vil fortsette å være ansatt av Aker BP.

– Vi kjenner Lundin-organisasjonen godt, og vi er overbevist om at vi vil skape et enda bedre Aker BP sammen, sa Aker BP-sjef, Karl Johnny Hersvik.

Gir løfter om aktivitet
Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi sier fusjonen viser at norsk sokkel fortsatt er i en spennende utvikling.
-Vi hadde nylig et kontaktmøte med ledelsen i AkerBP der de understrekte at de har stor tro på norsk sokkel framover. Kjøpet av Lundin bekrefter dette, sier Alfheim. Han mener det er et positivt signal for alle som lever av aktiviteten på norsk sokkel.
-Dette er et tydelig eksempel på at det definitivt ikke er snakk om noe avvikling av aktiviteten på sokkelen, sier han.
Klubbleder i Industri Energi-klubben ABC, Ingard Haugeberg, mener fusjonen gir selskapet betydelig økt produksjon, nye spennende muligheter og gode framtidsutsikter.
-Vi blir et selskap for framtiden på sokkelen, med lave produksjonskostnader og lave CO2-utslipp, sier Haugeberg.

Det nye eierskapet
Etter sammenslåingen vil det nye Aker BP være eid av Kjell Inge Røkkes Aker med 21,2 prosent, BP med 15,9 prosent og Lundin-familiens Luxembourg-baserte selskap Nemesia S.á.r.l. med 14,4 prosent.

—————————————————

Øker utbyttet

Aker BP trekker frem flere positive effekter som følge av fusjonen:

– Økt utbyttekapasitet
– Mulighet for å realisere årlige kostnadssynergier på opp mot 200 millioner dollar
– Total ressursbase på 2,7 milliarder fat oljeekvivalenter, med betydelig vekstpotensial
– Anslått produksjon i 2022 på over 400.000 fat per dag.

Aker BP kunngjorde etter fusjonen  i desember at selskapet øker det kvartalsvise utbyttet med 14 prosent til 0,475 dollar pr. aksje fra januar.

—————————————————

Stor operatør

Aker BP er operatør på oljefeltene Alvheim, Ivar Aasen, Edvard Grieg, Skarv, Vallhall, Hod, Ula og Tambar, i tillegg til å være partner på gigantfeltet Johan Sverdrup.

Særlig i kjerneområdet rundt Utsirahøyden blir det fusjonerte selskapet en betydelig aktør. Kombinert med Lundin vil Aker BP nå ha eierskap på hele  31,6 prosent av det gigantiske Johan Sverdrup-feltet.