Tjener godt på talentet

SUKSESS: Etter gjennombruddet i 2015 har pilene pekt oppover for Dagny. Bildet er fra musikkvideoen til “Come over” – en av låtene på artistens debutalbum som ble sluppet i fjor. Foto: www.dagnymusic.com

Artisten Dagny Nordvoll Sandvik Tromsø har bevist at det lønner seg å holde seg til planen og ha tro på seg selv.

Av – Jonas Ellingsen

Tromsø-jenta som er blitt verdenskjent under artistnavnet Dagny gjør det godt både musikalsk og økonomisk. Skattelistene for 2020 viser at artisten hadde nesten x,x millioner kroner i inntekt i fjor. 32-åringens formue har også økt til x,x millioner kroner.

2020 føyer seg til rekken av gode økonomisk år for pop-artisten og låtskrivereren, som fikk sitt gjennombrudd i  2015 med sangen Backbeat. Etter det har inntektene økt  jevnt og trutt, med 1,3 million i 2016, 1,1 million i 2017, 2,4 millioner i 2018 og og 3,3 millioner i 2019.
I 2019 utgjorde den personlige formuen 2,7 millioner kroner.

Musikalske foreldre
Talent går ofte i arv. Som datter av to musikere; vokalisten Marit Sandvik og jazzgitaristen Øystein Norvoll, er det neppe tilfeldig at hun valgte å satse på musikk. I ungdomstiden satset hun parallelt som musiker og modell. I 2007 vant hun modellkonkurransen Årets Ansikt, men denne karrieren ble av kort varighet. Dagny skrev tidlig egne sanger, og spilte blant annet i den lokale duoen June & Dagny med June Cecilie Egerton fra Tromsø.

London
I 2010 dro hun til Liverpool for å videreutvikle musikkarrieren, der hun skrev sanger og øvde med musikere tilknyttet Liverpool Institute of Performing Arts (LIPA). Etter å ha gjort turneer i Nord-Norge, flyttet hun til London året etter. I følge Dagny selv var det her hun virkelig ble inspirert og styrket i troen på at låtskriving og musikk var det hun skulle satse på.
I London spilte hun på mindre scener, men interessen fra publikum og musikkbransjen uteble. «Ingen kunne brydd seg mindre», sa hun selv til Aftenposten i 2020.

UTSOLGT: Gleder seg til å starte turne i 2022. Først står Europa for tur, deretter Norge. 4. og 5. mars står hun på scenen i hjembyen Tromsø og i likhet med Oslo og Trondheim er konsertbillettene allerede utsolgt. Foto: Dagny – Facebook


Det løsner
Suksessen kom altså på ingen måte over natten. Dagny Nordvoll Sandvik fortsatte allikevel musikerlivet, og pendlet i flere år mellom London og Tromsø, hvor hun hadde deltidsjobber og spilte mindre konserter. Etter fire år i London ringte Dagny Nordvoll Sandvik hjem til pappa i Tromsø, og ville gi opp popstjernedrømmen. «Bli litt til!» sa han da, ifølge KK. I 2012 fikk Dagny to store jobber som oppvarmingsartist: for Elton John under festivalen Vinter-Døgnvill, og for Sting i Bangkok. Dagny hadde på dette tidspunktet opparbeidet seg en status som lokalkjendis i Tromsø, og lokalavisene skrev om henne jevnlig.

Gjennombruddet
Sangen Backbeat snudde hele karrieren i 2015 og nådde raskt 40 millioner avspillinger på stømmestjenester som Spotify. Oppfølgersingelen Fool’s Gold var den fjerde mest spilte på P3 i 2016, og debut-EP-en Ultraviolet fikk terningkast fem av både Dagbladet og VG. Hun fikk også prisen Årets nykommer under prisutdelingen P3 Gull. Siden da har Dagny vært blant de mest spilte norske artistene på norsk radio, og er blitt nominert til Spellemannprisen fem ganger. Låtene hennes skal nå være avspilt 450 millioner på strømmetjenestene.

(Kilder: dagnymusic.com, snl.no, diverse medier)