Spyttet inn 15 millioner i egenkapital: – Det har vært en våt drøm hele livet å ha en sånt anlegg 

FULL AV LOVORD: Fiskeoppkjøper Erling Santi Falch mener anlegget i Havøysund er imponerende med en nådegave av en plassering. – Det de har bygd opp her i tyve år – det er ikke bare å hoppe rett inn i det. Det er jevnt over et fantastisk anlegg, fastslår Falch. Foto: Privat

SVOLVÆR/HAVØYSUND: Herman Export ble kjøpt opp og omdøpt til Havøysund Fisk. De nye eierne har vist at de mener alvor med oppkjøpet.

Av: Bjørn Arne Johansen/Finnmarksposten

Havøysund Fisk eies av Myre Eiendom, Roro Invest og Falch Svolvær. Bak sistnevnte selskap finner vi Erling Santi Falch, som er styreleder i det nye selskapet.

Han forklarer oppkjøpet i Havøysund slik: 

– Fisket har flytta seg nordover. Det er rett og slett naturen som gjør det. Det er usikkert med råstoff slik det er i dag og vi ønsker flest mulig helårlige arbeidsplasser og et anlegg som går hele året. I Lofoten kan vi kjøre sesong på vinteren, og så øker vi innsatsen nordover, sier han og fastslår: – Hovedanlegget for oss blir i Havøysund.

Falch er sjette generasjon fiskekjøper fra Svolvær, som gjennom selskapet Falch Svolvær AS eier en rekke fiskebruk rundt omkring i Nord-Norge, blant annet Saga Fisk som i siste tilgjengelige regnskapstall fra 2020 omsatte for 418 millioner kroner , og har 120 ansatte.

Selskapet industritørker fiskekoteletter, ryggrester og fiskehoder på svært kort tid – bare fem dager. I prosessen blir alt vannet dratt ut og vekten reduseres til et minimum før alt presses inn i luftige indiske jute-sekker, skyfles inn i en container og skipes til Nigeria, kunne Nord24 opplyse.

– Dette er nok til å mette en halv million mennesker. En eneste container med tørrfisk kan mette én million, fastslo Falch overfor avisen.

De to andre eierne er Roy Arne Pettersen fra Skjervøy og Ted Robin Endresen fra Myre. Pettersen eier 35 prosent av Havøysund Fisk gjennom sitt selskap Roro Invest AS, mens Endresen eier 31 prosent av aksjene i selskapet gjennom sitt selskap Myre Eiendom.

Og planen er å fortsette med det Hermann Export har vært gode på, samt utvikle anlegget videre:

– Vi vil fortsette med saltfisk og klippfisk. De har vært veldig god på det der, så vi tar det videre, sier han.
– Vi blir også å tilføre råstoff, både med egne båter og på hjul, så anlegget skal gå 12 måneder i året.

En våt drøm

De tre eierne har også åpnet lommebøkene på vid gap og har spyttet inn 5 millioner kroner i frisk aksjekapital i driftsselskapet. – Egenkapitalen må stå i forhold til den aktiviteten vi skal ha her. Skal man kjøpe fisk må man også inn med litt kapital, sier styreleder Falch.

Havøysund Eiendom AS som ble stiftet samtidig som Havøysund Fisk har også fått økt sin aksjekapital til 10 millioner kroner.

De tre eierne har besøkt anlegget i Havøysund og møtt både ansatte, politikere og øvrig næringsliv i fiskeværet.
– Vi har jevnt over blitt tatt veldig godt i mot. Her er et aktivt politisk miljø og næringsliv, og det er en bra flåte her. Vi ser store muligheter, sier Falch.

Den nye eieren er full av lovord over anlegget, og han går til oppgaven med å bygge opp igjen aktiviteten med stor respekt for det som har vært:

– Det de har bygd opp her i løpet av tyve år – det er ikke bare å hoppe rett inn i det. Det er jevnt over et fantastisk anlegg, fastslår Falch, og legger humrende til:

– Det har vært en våt drøm hele livet å eie en sånt anlegg.
– Her er i grunnen alt som trengs for å få det til. Går det ikke an å drive her og tjene penger her er det ikke mange andre plasser det går an. Plasseringen er en nådegave, konkluderer Falch.

Først og fremst handler det nå om å komme inn i en driftsfase, før eierne etterhvert vil se på det litt mer strategiske i forhold egen drift:

– Vi er spesielt interessert i lager, havn og utskiping, og vi forstår det sånn at det er planer her. Det er veldig viktig at man får utvikling og der har vi lyst å være med å bidra i en diskusjon, sier Erling Santi Falch.