På fiskemarkeder i Spania er norsk sjømat et populært innslag, og Norges Sjømatråd er en aktiv markedsfører av norske produkter. Foto: Edd Meby
Der det er norsk sjømat – der er Norges Sjømatråd.
Av Edd Meby
Norges Sjømatråd er markedsorganisasjonen som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat – både i etablerte og nye markeder verden over.
Statsaksjeselskap
Rent formelt er sjømatrådet et statsaksjeselskap eid av Nærings- og fiskeridepartementet, og finansieres gjennom en lovpålagt avgift på eksport av norsk sjømat. Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 15 kontorer i utlandet. Selskapets rundt 80 ansatte jobber med markedsadgang, markedsinnsikt, markedsføring, PR og beredskap. Merkevaren «Seafood from Norway» er en felles plattform som den norske næringen bygger videre på i sitt markedsarbeid. Den bygger på historien om sjømatnasjonen Norge, artene og sjømaten fra Norge.
USA er prioritert
Selv om sjømatrådet satser bredt og innsatsen er fordelt på de rundt 30 markedene selskapet investerer i, må også sjømatrådet spisse sine ressurser.
– Vi tar utgangspunkt i det planverket vi har, og hvor vi har hatt tilstedeværelse over tid – landene vi har kontorer i. Her er det med tung tilstedeværelse i Europa. Så har vi 5-årsplaner, hvor sentral- og øst Europa vil bli vektlagt tyngre, forteller kommunikasjonsdirektør Martin Skaug til Nordnorsk Rapport.
– Tatt i betraktning vekst de siste årene og potensial fremover står også USA høyt på listen over prioriterte markeder. Også hjemmemarkedet her i Norge, vil under Godfisk-paraplyen få høyere prioritet som følge av den negative konsumtrenden vi har hatt de siste årene.
God fart i 2025
Sett utenfra har både forvaltning av sjømatressursene, kvaliteten på norsk sjømat og markedsføringen vært en eneste lang suksesshistorie. I 2023 ble det satt eksportrekord i med 172 milliarder kroner og ny rekord med 175 milliarder i 2024. Selv om volumene varierer har verdiskapingen vært enorm, med norsk laks som den store driveren, sammen med torsk og makrell. Og selv med global usikkerhet og lavere kvoter på torsk, så eksporterte Norge sjømat for 15,3 milliarder kroner i januar 2025. Det er en økning på 1,9 milliarder kroner, eller 14 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

Lager scenarier
Den spente politiske situasjonen, og en eventuell verdensomspenennde handelskrig er dårlig nytt for et lite land som Norge, som baserer seg på fri handel. Hvordan forbereder Norges sjømatråd seg på en global handelskrig?
– Vi utfører vårt oppdrag som lyttepost for en samlet sjømatnæring. Vi følger med på gjeldende regelverk for eksport og import, overvåker mediebildet, gjør scenariotenkninger på hva som kan skje med vareflyten dersom ulike tollsatser og mottiltak innføres, for å nevne noen eksempler, sier Martin Skaug.
– Hvor er de nye markedene for norsk sjømat?
– I den grad vi kan kalle det «nye markeder», så ser vi som nevnt et potensial både i Øst-Europa, deler av Asia og i Afrika.
Dropper dyr torsk
For Nord-Norge er det avgjørende at sjømatrådet lykkes i sitt markedsarbeid, kanskje spesielt på torsk og laks.
– Høye priser og lavere volum er en stor utfordring i verdikjedene for torsk, både for industrien i Norge og aktørene i utlandet. Eksempelvis ser vi i Fish & Chips-industrien i England at flere forsøker å bruke alternative arter. Også i Portugal er det svært utfordrende for portugisisk industri å få tilgang til fryst eller saltet torsk for klippfiskproduksjon, sier Skaug – og legger til:
– Høye priser gjør også at torsk for mange er i ferd med å endres fra å være hverdagsmat til å bli en mer eksklusiv rett. Med den laveste forventede fangsten av atlanterhavstorsk noensinne vil vi naturlig nok også få en nedgang i konsum i takt med nedgangen i fangst.
———————————————————————————————————–
FAKTA: NORGES SJØMATRÅD
• Hovedkontoret er i Tromsø, hvor omtrent 50 medarbeidere jobber i fagavdelinger og støttefunksjoner for sjømatnæringen og markedene.
• Sjømatrådet har utsendinger i 15 land og gjør markedsinvesteringer i 27 land verden over.
• Sjømatrådet er en del av regjeringens virkemiddelapparat for næringsfremme i utlandet, Team Norway, og er i de fleste markeder samlokalisert med utenrikstjenesten og Innovasjon Norge. Utsendingene har diplomatstatus.
• Sjømatrådet har avtaler med lokale PR- og mediebyrå som bidrar med verdifull lokalkunnskap og fagekspertise i markedene norsk næringsliv investerer i.